Selasa, 17 Julai 2012

dah seminggu resign

Alhamdulillah... dah seminggu aku kat umah ni... banyak keje tuhan jer yang tau..
Ebook aku dah jalan tapi ada skit lagi semak semak pe yg patut.. kena buat 100%..
Aku buat unit trust.. best tu... sbb pe? sbb aku minat sangat pasal finance pelaburan.. tu pasal aku jd akauntan. tak boleh pisah semua tu..
Last  saturday Sara dah dtg jumpa aku.. aku dah meluahkan pada kawan aku tu apa yg terbuku di hati. Nak buat busineess tu. Dia dpt idea aku.. alhamdulillah.. itulah keserasian aku dan dia. aku happy ckp sembang dan buat apa dgn dia i belive her.. and dia pun sama..
Aku nak cuba business juga.. aku tak tahu nap asatu dunia takde produk ni.. niat nak tolong semua mums yg ada masalah.. termasuk aku juga satu ketika dulu..but nobody can help me..
Sara sy target sales satu dunia. and this product is made in malaysia. B'cz made in China memang murah..but is Made in Malaysia better..all around the world more confident. Kita realisasikan. walaupun ambik masa tahun tahun aku pikir benda ni.. dapat transfer idea kat kau pun dah rasa kurang beban skit..
but now aku focus kat baby product and nak buat my product lain dr yg lain..
i d't want business kita orang lain boleh tiru just the next day.. this perlukan kepakaran.. that why i think buat dgn awak ok. Kepakaran ada kat awak.. saya pakar lain..but i got main idea.
Hah 3 bulan tak lama.. hope takde orang paksa aku keje .. buat kej mcm lipas kudung.. sibuk .. duk umah macam opis.. to prove that i can work from home with better income. Ya Allah murahkan rezekiku... permudahkan urusanku..
AMIn

Khamis, 5 Julai 2012

teruskan


 

Ingat lagi masa kecilku…

Bila orang tanya nak jadi apa ..aku akan kata aku nak jadi akauntan. Baik kg minggu lepas, entah mengapa aku sempat membuuka buku buku lama.. majalah sekolah.. aku menulis nukilan.. lawak pulak rasanya.. disana pun tercacat nama ku.. kelas.. dan cita cita.. aku mungkin tersenyum kalau masa tu aku tahu bahawa aku memang Berjaya menjadi seorang akauntan.

Bangga guru guru bila tahu aku Berjaya… tapi jauh di sudut hati ni… aku masih ad amasalah yg sama macam orang lain.. jemunya ke pejabat.. dan sekarang .. sedauh lebih sepuluh tahun bekerja dlm didang akaun .. aku kembali bertanya diri…

‘seronok sangat ke jadi akauntan?’ hatiku bersuara..

‘tak seronok pun.. nak angkat muka pun tak sempat.. nak bersosial? Jauh sekali… tak happy lansung.. keluar umah pagi balik dah nak malam.. keje keje keja.. macam jemu pun ada.. aku kawin pun nasib baik suami tu dtg opis selalu ..so kenal lee.. kalau tak kawin pun mungkin tak sempat… ‘

‘dah tu nama dulu nak jadi akauntan pesal?’

‘ Tu dulu zaman budak budak.. ingatkan kerjaya tu macam best je sebut….glamer’

‘ dah tu apa yg awak nak sebenarnya?’

‘I nak sentiasa ada duit.. tak yah keje dapat duit… boleh pi berehat dan keje sesekali sekala..freedomm’

‘dah tu buat la..’

 ‘gilake?.. utang umah, Kete, perabot belanja dapur ,mana nak cari? Cari jalan mati tu!’

‘so keje untuk pe?’

‘keje bukan sbb nak bayar utang… kalau tak .. tak ingin nak keje…’

‘cari la keje yg ko suka…’

‘mana nak dpt keje yg kita suka? MLM? Tak reti ..tak nak dan tak minat…’

‘Dah tu…?’



Apa yang you cari dalam hidup…? Aku mencari sebuah kebebasan .. bebas dr pergi kerja. Bebas dr memikirkan pasal utang dan selesa dgn apa yg ada… itu memadai.. selebihnya utk mak ayah ..kebajikan…. insyallah.

So do Lah!.... good luck. Doa pada Allah berusaha dan Tawakkal 

doa dhuha...


 

' YaAllah jika rezekiku masih dilangit, turunkanlah, dan jika di dlm bumi kelaurkanlah, jika sukar mudahkanlah, dan jika haram sucikanlah, jika masih jauh dekatkanlah...'

Ahad, 1 Julai 2012

hehehe.. ari ni hari pertama aku tak ke pejabat... 28 Jun 2012. aku bangaun cam biasa... macam nak pegi keje..
' buat apa bangun awal.. tido la..awak kan tak keje.. rehat..' suami aku menegur aku.. aku tengok dia balik dengan muka tak puas hati..
'siapa kata saya tak keje...? saya bekerja mcm biasa...cuma pejabat saya di rumah...' aku menyangkal tuduhannya..
'ala.. rehat la dulu ari ni.. esok kan boleh buat..' ujarnya..
' no.. takde rehat rehat.. keje nanti malas...' terus je aku buat keje mcm biasa..

 RULES UTK AKU YG NAK KEJE SENDIRI
1.jangan perasan yang diri tu tak keje!!!
2. Bangun tidur mcm nak pegi keje
3. Solat subuh macam biasa
4. Baca surah Al Wakiah
5. Jangan lupa Solat dhuha
6. jangan tinggal Al mathurat
7. pukul 9 pagi tepat kena ada depan PC dan start keje
8. Rehat pukul 1
9. start keje balik pukul 2 pm
10. abis keje pukul 5.30
11. Bertawakal.. dan believe rezeki Allah tu ada.. dan buat la keje macam kat opis dan jangan main main. Malah lebih baik. Doa jgn lupa. Ucap Alhamdullillah setiap kali orang beli ..



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails