Khamis, 3 September 2015

nasi lemak sambal sotong





Salam... Hari ni tetiba rajin masak nasi lemak.. terus je snap.. jom kongsi.. tapi ni resepi takla sehebat mana.. But my hubby favourite.. bahan bahannya...







Beras bersihkan...


Santan pula,  kalau santan segar lagi bagus... but kalau nak pakai santan segera atau kotak, saya suka kara,,,sebab lebih kepada santan asli rasa nyaa


Letak santan dalam beras...then tambah skit garam dan gula..
kalau nak wangi boleh letak daun pandan skit hirisan halia. kacau rasa masuk dlm rice cooker.







 Jom buat bahan lain lak..
 Yang goreng goreng tu..














Untuk goring .. saya suka ni... kacang dan bilis goreng
Ni pulak untuk sambal sotong..






Bawang merah dan putih, saya  blend sekali

Cili saya blend asing..cili kering













Panaskan minyak .. tumis bawang yg di blend tadi..
Lepastu masukkan cili blend






Bila dah garing skit saya masukkan gula Melaka.. dan asam jawa














Kacau biar pecah minyak.


Kalau suka udang kering dan belacan bolehla letak..














Lepastu masukkan sotong.
Kalau suka boleh letak hirisan bawang besar
biar sotong masak..
Petua:
1,  Jangan overcook sotong nanti keras tak sedap...
2. Jangan letak air sebab sotong akan kuarkan air..
3. jangan masuk sotong kalau cili belum pecah minyak.. tak sedap
5. rasa dulu sambal before masukkan sotong..
kalau paste tu tak sedap maka tak sedapla sambal anda..

6. elakan guna serbuk perisa,, tak baik untuk kesihatan


Ni lak... telur rebus.. kot semua orang tau buat.




Then, enjoy your nasi lemak!!


Rabu, 2 September 2015

Jom buat lempeng

Napa aku nak buat lempeng....?
Sebab pertama ada kari ayam semalam yang sedap... belum habis ada dlm peti.. napa nak membazir?
Kedua... terbau kari kedai mamak, tapi tak nak makan nasi.....
Ketiga.. sebab memang nak makan lempeng
keempat : sebab teringat kat mak masa kecik dulu masak lempeng..
  Kelima:  senang 5 step sempoi jee
Korang jangan la ingat aku nak pos lempeng style orang putih tu.. ni simple sedap Malaysia kampung punya resepi je...
 bahannya..?
Tepung ..
minyak ..
air dan
skit garam...
kacau garam dalam secawan air..supaya masin skit dan tuangklan air tu dalam tepung
 sampai cair .. macam ni...

Pertama masukan air garam yag tak berapa masin tu dalam tepung .. kacau sampai cair macam ni... tercair atau tak ikut suka.. kalau lempeng mana mana pun boleh.. sebab kan lempeng.. memang cenggitu...

 kedua: Panaskan kuali dan letak minyak skit je.. kalau boleh sapu je minyak tu kat kuali... than ratakankan tepung yang di bancuh tadi..biar kejap

Ketiga: dah agak agak masak dah sebelah tu  dan terbalikkan.. jangan koyak lak..nanti tak cantik..







Keempat: Dah masak dah sebelah tu.. thean angkat la... kalau perlu letak minyak skit lagi silakan.. but minyak memang skit je tau..

Kelima: Hehee.. letaklah kari sedap tu.. kalau malas beli je dr kedai mamak sebelah.. Dah siap,... jom makan.... 5 step  jerk... enjoy...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails