Khamis, 4 September 2014

RESEPI PURI PALING SENANG

Siapa suka makan puri? Tau tak puri paling senang nak buat pakai barang yg ada kat umah hari hari..? Siapa yag selalu baca blog aku.. ni tukang masak kasi belasah dan paling simple way la nak masak sedap dan senang..



ni saya kongsikan cara buat puti paling mudah dan murah..




barangnya :
tepung ..
air
minyak masak..
dan mentega.. (




yang sewaktu dengannya)

caranya:
 ambik tepung banyak mana yang nak ( selalu nya aku buat dua cawan je..)
 letak satu sudu mentega dan gaul dalm tepung tu..
lepas tu letak dua sudu minyak masak.... gaul rata...
lepas tu tuang air skit skit sampai boleh uli..
Uli kejap je... elok tepung tu dah lawa.. buat bulat bulat
pakai penurap dan leparKAN..
Kalau umah tak depenurap tu pakai tangan je pun boleh..
panaskan minyak dan goring dalam minyak penuh..
ok puri anda siap.. nikmatinya..
confirm jadi....
Yang bestnya kalau tak nak goring lagi simpan je dlm peti sejuk.. sebab esok atau lusa tepung tu masih boleh pakai lagi..!!!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails