Jumaat, 13 Jun 2014

kuih lidah kucing

Kat kampung aku, demeh panggil kuih ni ..kuih lidah kucing..
tak tau la pasal apa.. mungkin sebab lidah kucing tu ragup kot..
wakakakaaa....
jom layan.
 
aku buat kuih ni tak pakai sukat menyukat pun sebab hentam.. yang penting hasilnya ragup giler...
bahan nya simple:
 tepung gandum
marjerin
minyak
skit air garam

untuk semua bahan ni aku main agak je.. kalau lebih minyak ragup lebih .. gaul je semua tu pa stu uli dengan air yan dah campur garam..

untuk bagi ruang antar atepung dan make it crispy.. ni dia.. ambik teping campur dengan minyak masak.. camni..

uli la tepung tu kejap.. pas tu roll kan .. petuany alagi nipis lagi sedap dan rangup.

lepas dah roll nipis tu sapu la dengan tepung yang kita campur minyak tadi...
then gulung. sekemas yang mungkin..

pas tu potong dengan pisau ikut besar mana yg suka. lepas tu rollkan supaya jadi sekeping dan gorengkan....

lepas goreng taburkan gula castor gula halus atau gula aising.. mana mana yg suka la..
takpun ambik gula kat dapur tu..blend bagi halus pun ok juga..
sedia untuk di makan...
duk depan tv depersilakan makan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails