Selasa, 18 Ogos 2015

hari hari kerja

Bukan la penting sangat untuk aku luahkan perasaan. Kerja kerja kerja… Itulah kehidupan aku. Aku rasa sama je dengan orang lain kat luar sana.
Apa yang aku nak luahkan biasa biasa je tapi jadi duri. Sebenarnya aku tak kisah kalau di beri aku kerja banyak pun ..aku suka kerja. Pada aku kerja itu ibadah..majikan dah bagi gaji buat je la,.. sebab masa interview pun ko setuju dengan bayaran tu.
Pasal kawan tu kerja skit gaji banyak tu..aku tak pernah ambik pusing. Bagi aku tu rezeki dia. Biarlah..tapi yang aku bengang nya kalau aku jadi bahan marah. Kalu salah aku takpe.. dah salah terima je la..jangan nak salahkan orang kiri kanan.
Tapi yang aku tak boleh terima, orang lain punya salah aku yg kena marah.
http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/5e/c3/6f/5ec36fe92f05dd44eebfd0b5b20c6bcd.jpgYang kedua boss suka bagi arahan last minit… pastu nak now! Bagi lak lagi 10 minit time balik. Tu yang aku hangin satu badan. Tak respect perjanjian waktu kerja, BOSS sila beri perhatian ye..sesungguhnya aku tak halal waktu terlebih tu. Kalau aku jenis buat keje lain masa keje..jual barang ke..buat assignment ke.. ambik masa windoe shopping kat internet opis..tu takpe.
Aku dah ikhlas keje..guna harta dan masa keje untuk keje..sebab aku di bayar. Masa aku di baya untuk kerja.. alat tulis computer untuk kegunaan opis jadi aku dah amanah.. sbb aku nak rezeki halal. Maka secara automatic masa aku kerj a lebih itu aku tak halalkan. Harap maklum. Sebab aku tak dibayar OT macam orang lain.
Ketiga ..kerja aku yang takde kena mengena aku tetap lakukan sebab aku fikir aku di baya..buat je jgn banyak soal. Tetapi aku cukup tak suka bila aku kena compile semua data dari ramai orang dan orang tu sangat tak bagi kerjasama..dan ada gak yang bos bos dr unit lain. Dengan berlagak cakap sibuk. Dan aku kena marah sebab keje aku tak siap sbb data aku tak de. Aku tak suka team work dengan orang mcamni..
Cukupla bagi aku team minah atau mamat spm yng bagi kerjasama dari team graduate obersea yang belagak pandai tapi bodoh dan menyusahkan.
Klau aku cakap kasar..wajibla aku dib alas kasar..tapi sebab ko kena marah dengan boss. .. ko marah aku balik. U just show me that u are not good manager. U don’t know how to manage your stress. How to build your team to be better. Tau marah je.. bukan penyelesaian. Itu bukan boa syg baik..
Mana strategi nya? Hahaaa..kalau ko nak korek sapa yang salah sapa yang ko nak marah, sap ayg ko nak nagi surat tunjuk sebab.. ia akan berakhir dengan buang masa.
Ko kena la fikirkan..cara supaya semua kesalahan tak jadi lagi. Kalau staff tu buat ko ada Tanya apa masalah dia? banyak keje ke dia? Ko suruh dia buat last minit keje? … sbb tu la salah. Betulkan.. kalau di abanyak keje. Ko kena la bagi sesuai dgn kemampuannya.. kalau ko bagi last minit sbb tu dia salah..ko sendiri cek la diri ko… ko yg buat keje lewat email dah berbulan sampai..napa esok nak meeting baru hari ni ko minta staff report..? tu pun pukul 5 sebelum balik?
Kalau cek salah tulis.. ko ada analisis cek tu under cek urgent? Ko minta tukar dalm masa satu minit? Mana ada tak silap? Manage..do research..
If bos nak tau kelenahan minta staff bagitau…aku percaya rata rata staf boleh senaraikan apa yg bos tak betul..sebab mereka kenal macamna u keje. Tapi bos suka staf yg menipu dan mengampu.. teruslah boss tenggelam dalam buaian mimpi ..
'I m the boss I do the right things…'realiti  u are not.. when u not well how many staf doa for u? how many staff cry bcz of u..? how many staff come and visit u ? They come becaz they respect u ? or they takut dgn u? think think.
what make they ingat u? bcz ogf marah u?
because of baik hatinya u? 


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails