Khamis, 14 Mac 2013

Resepi roti jala senang

Ni lagi satu makanan kegemaran family untuk di kongsi. Ni kalau jual..memang tak menang tangan. Pesal la orang suka makan tepung yang tercarik carik macam ni.. tu la namanya roti jala.
Saya ni memang ada masalah nak bagi sukatan.. sebab memang masak suka main letak dan agak..

bahannya :
sebiji telur
tepung
pewarna kuning
sedikit garam
acauan roti jala

ok dah..
letak dua senduk tepung dalam blender, satu biji telur, garam skit dan air lebih kurang 4/3 mesin tu penuh dan aku blend je..
Pastu tapis. Kot ada yang tak hancur nanti ganggu acauan kuih jala tu.
Then panaskan kuali. saya suka pakai non stick. letak aduanan dalam acuan dan mulakan.

ok ni nak bagi tau tips.
kalau masa masak roti jala tu kan..  aduana tu laju kuar dari acuan..pas tu jadi macam lemping je.. tak canti jalanya , sila la tambah tepung skit supaya aduanan sedikit pekat dan sesuai buat roti jala.
sekiranya masa masak tu aduan tak kuar..tersekat sekat dan hanay ada titisan kecil sebiji sebiji jatuh ke atas kuali tu.. sila tambah air skit dan cuba dan skit dan cuba.. sampai ok.
tapi kalau ikut saya, insyallah dua senduk besar (senduk nasi tu. memang dah ngam dah dengan 3/4 blender saiz biasa).
 tu je.. selamat mencuba.



6 ulasan:

Ayu azmir berkata...

Lama tak buat... ank saya si aleeya tu... alat yg kuning tu da jadi permainan die pulak dah... nak kene beli lain...

Mimie Najib berkata...

nak kata susah sangat, tak juga buat roti jalan ni..sebab mak selalu buat..cuma kena pndai menjala la..hehehe

seri hati berkata...

Ayu anak saya pun suka main acuan kuning tu...
btukl tu mimie..tak susah pun..

Wan's Katering berkata...

Roti Jala Memang best, bila pekena dgn gulai kari memang terangkat...

jika ada kawan2 yang nak buat majlis keramaian cth akikah, kenduri kesyukuran dll tapi tak sempat nak buat sendiri.. wan's katering sedia menerima tempahan roti jala.

bolehlah layari : http://wanskatering.blogspot.com/

QUEEN of Heart berkata...

sedapnya roti jala, nak try buat jugak la :)
salam perkenalan, jemput singgah blog kite:)

MAT NOR berkata...

wife saya pun ada buat roti jala ptg td. rupanya ke laut rasanya blh tahan sedap

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails