Khamis, 3 September 2015

nasi lemak sambal sotong





Salam... Hari ni tetiba rajin masak nasi lemak.. terus je snap.. jom kongsi.. tapi ni resepi takla sehebat mana.. But my hubby favourite.. bahan bahannya...







Beras bersihkan...


Santan pula,  kalau santan segar lagi bagus... but kalau nak pakai santan segera atau kotak, saya suka kara,,,sebab lebih kepada santan asli rasa nyaa


Letak santan dalam beras...then tambah skit garam dan gula..
kalau nak wangi boleh letak daun pandan skit hirisan halia. kacau rasa masuk dlm rice cooker.







 Jom buat bahan lain lak..
 Yang goreng goreng tu..














Untuk goring .. saya suka ni... kacang dan bilis goreng
Ni pulak untuk sambal sotong..






Bawang merah dan putih, saya  blend sekali

Cili saya blend asing..cili kering













Panaskan minyak .. tumis bawang yg di blend tadi..
Lepastu masukkan cili blend






Bila dah garing skit saya masukkan gula Melaka.. dan asam jawa














Kacau biar pecah minyak.


Kalau suka udang kering dan belacan bolehla letak..














Lepastu masukkan sotong.
Kalau suka boleh letak hirisan bawang besar
biar sotong masak..
Petua:
1,  Jangan overcook sotong nanti keras tak sedap...
2. Jangan letak air sebab sotong akan kuarkan air..
3. jangan masuk sotong kalau cili belum pecah minyak.. tak sedap
5. rasa dulu sambal before masukkan sotong..
kalau paste tu tak sedap maka tak sedapla sambal anda..

6. elakan guna serbuk perisa,, tak baik untuk kesihatan


Ni lak... telur rebus.. kot semua orang tau buat.




Then, enjoy your nasi lemak!!


Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails