Rabu, 2 September 2015

Jom buat lempeng

Napa aku nak buat lempeng....?
Sebab pertama ada kari ayam semalam yang sedap... belum habis ada dlm peti.. napa nak membazir?
Kedua... terbau kari kedai mamak, tapi tak nak makan nasi.....
Ketiga.. sebab memang nak makan lempeng
keempat : sebab teringat kat mak masa kecik dulu masak lempeng..
  Kelima:  senang 5 step sempoi jee
Korang jangan la ingat aku nak pos lempeng style orang putih tu.. ni simple sedap Malaysia kampung punya resepi je...
 bahannya..?
Tepung ..
minyak ..
air dan
skit garam...
kacau garam dalam secawan air..supaya masin skit dan tuangklan air tu dalam tepung
 sampai cair .. macam ni...

Pertama masukan air garam yag tak berapa masin tu dalam tepung .. kacau sampai cair macam ni... tercair atau tak ikut suka.. kalau lempeng mana mana pun boleh.. sebab kan lempeng.. memang cenggitu...

 kedua: Panaskan kuali dan letak minyak skit je.. kalau boleh sapu je minyak tu kat kuali... than ratakankan tepung yang di bancuh tadi..biar kejap

Ketiga: dah agak agak masak dah sebelah tu  dan terbalikkan.. jangan koyak lak..nanti tak cantik..







Keempat: Dah masak dah sebelah tu.. thean angkat la... kalau perlu letak minyak skit lagi silakan.. but minyak memang skit je tau..

Kelima: Hehee.. letaklah kari sedap tu.. kalau malas beli je dr kedai mamak sebelah.. Dah siap,... jom makan.... 5 step  jerk... enjoy...

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails