Selasa, 26 Februari 2013

masak crispy masalodai

Petang ni nak buat kuih ni. Memang saya suka .. biarpun hubby tak makan nak buat jugak.. Sebab kita suka makan.. crispy gitu..

ok la.. bahan utama nya kacang dhal.. ni nak cita kalau pi beli kacang dal .. beli yg dhal australia. yang tu insyallah jadi. Yang lian tak pasti. Sebab tukang ajar kata pakai dhal australia.. Yang lain kurang jadi katanya... my friend is indian girl..

Ok.. ni rupanya dhal australia tu.. ye la memang betul bila pi kedai ..banyak la pula jenis dhal yang di jual.. pening.. nasib dah set set dhal pe nak beli..


 Ok la dhal tu rendam semalaman.  ni la rupanya yang dah di rendam.. kembang dan jadi banyak tau...

Alamak lupa nak bagitau bahan ..

 Bahannya:
dhal
garam perisa
jintan
daun kari
cili bawang merah




banyak mana?
ni la soklan yg susah nak jawab.. .
sebab saya letak ikut hati.. hehheee..
jawapan senang nya ikut korang le..

nak senang lekat pakai telur dan skit tepung.
tepung pe? tepung gandum pun ok...
 ok la.. ni gambar dhal yg dah siap rendam dan basuh..
Air rendaman tu buang le..

Lepas tu sila la tumbuk ye.. Saya banyak mana pun suka tumbuk pakai lesung batu. Bukan pe teksturny alain..
Tapi kalau tak rajin malas.. hentam je pakai blender. Kalau nak blend tu pakai blend unuk bahan kering ye.. jangan pakai yang kena letak air tu.. confirm tak jadi.










Lepas tu gaulkan dengan bahan lain tadi..iaitu garam, cili jintan, daun kari dan bawang merah hiris.
 saya suka pakai cili padi . sebab takse stok terpaksala guna cili kering.
Gaul rata rata sebab nanti rasa garam tak sama rata tak best.







Ni rupa dhal yg dah di gaul. Masa ni kalu nak pakai telur boleh pecahkan dan gaul sekali.

kalau takde telur pun ok.. tapi nanti susah skit la nak goreng kena hati hati takut hancur, tapi jadi tetap jadi..








  Kepal kepal..kan. nak lagi lekat letak tepung skit.

Saya style letak tepung kat tangan je.. ok juga asal dia kemas bercantum udah le.. tak nak rasa tepung sangat.. tak best. ni gambar tengah mengepal.. sory tak clear .

.tengah buat keje ..ambik gambar tu yg taklawa tuu








 ni gambar yag siap di kepal.. pas tu macama biasa goreng la...














Goreng garing pas tu baru terbalikkan.

Jangan nak ngada ngada kacau kacau sebelum dia garing..sat lagi hancur.. nanti makan masalodai hancur lak.










dah masak raggup..sila makan.. sorry la .. celoteh banyak. harap membantu.



Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails